• Forumumuz test yayınındadır. Yaşanan problem ve aksaklıkları yönetici arkadaşlara bildirebilirsiniz.

Evde Yapmak İçin Ekmek Tarifleriniz

ozguruzden

Yönetim
Yönetici
Üretici
Uzman
Covic19'lu günlerde sosyal medyada bir sürü ekmek tarifi görüyoruz,
Peki sizin tarifiniz hangisi?

Bu gün yaptığımız ekmeğin tarifini ilk tarif olarak ben paylaşayım :)

Yoğrulmayan ev ekmeği - No Knead Bread diye de geçer

Malzemeler
: 3 bardak beyaz un, biraz da üzerine serpmek için; 1/4 tatlı kaşığı ’instant’ kuru maya; 1.5 tatlı kaşığı tuz; 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü su; kepek veya mısır unu.

Yapılışı: (1) Büyük bir kásede 3 bardak unu, ’instant’ kuru mayayı ve tuzu karıştırın. İçine 1 bardak+1 bardağın 2/3’ü suyu ilave edip kaşıkla biraz karıştırarak yapışkan bir hamur elde edin. Káseyi streç filmle kaplayıp, ılık bir odada 18 saat mayalanmaya bırakın.

(2) Hamur, üzeri nokta nokta kabarcıklı hale gelince hazır demektir. Mutfak tezgahınızın üzerini iyice unlayın. Hamuru kaşıkla sıyırarak unlu yüzeye aktarın. Hamurun üst kısmına da biraz un serpip 3-4 defa alt-üst edin. Streç filmi gevşek olarak üzerine örtün ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.

(3) Hamurun tezgaha veya elinize yapışmasını önleyecek kadar ellerinizi unlayıp bu hamuru nazikçe hızla bir top şekline getirin. Şimdi bir bez peçetenin her tarafını bolca unlayıp hamurun katlı kısmını peçetenin üzerine gelecek şekilde hamuru peçeteye koyun. Üzerine bol un veya kepek ya da mısır unu serpin ve bir başka bez peçeteyi hamurun üzerine örtün. Yaklaşık 2 saat böylece bekletin. Bu süre sonunda hamur hacminin iki misli kabarmış olacaktır.

(4) Hamur hazır olmadan yarım saat önce fırınınızı 210 derece ısıya ayarlayıp çalıştırın ve fırının içine kapaklı boş bir tencere koyun. Bu tencere dökme demir, Pyrex, Borcam, emaye veya güveç olabilir. Hamur hazır olduğunda fırında iyice ısınmış olan kabı dikkatle dışarı alın. Elinizi bez peçetenin altına sokup hamuru kaldırın ve hamuru doğrudan sıcak tencerenin içine aktarın. Ortalık biraz batabilir, ama aldırmayın; sonuç çok güzel olacak. Tencereyi bezle iki yanından tutarak biraz sallayıp hamurun yerleşmesini sağlayın.

(5) Kapağını kapayıp fırında 30 dakika pişirin. Sonra, kapağı çıkarıp 15 ila 30 dakika daha, ekmek güzelce kızarana dek pişirin. Soğutma rafı üzerine aktarın. Sıcakken çıtır çıtır yerken banacağınız zeytinyağınızı hazırlamayı unutmayın :)
 
Son düzenleme:

Mavi

Yeni Üye
Bazlama da tavsiye edilir. Kahvaltıda ekmek yerine biz bazlama tüketiyoruz bazen. Tarif;
Yarım paket instant maya
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hamurun üzerini kapatalım dinlensin. Bir saat sonra tekrar yoğuralım ve dinlenmeye bırakalım. 1-2 saat sonra mandalina büyüklüğünde bezeler yapıp yarım cm inceliğinde açıp yapışmayan tavada pişiriyoruz. Çok harlı ateşte pişerse içi iyi pişmeyebilir onu ayarlıyoruz. Bazlamadan daha ince yufkadan daha kalın şekilde açıp pişirirseniz kahvaltıda tulum peyniriyle dürüm yapabilir, tereyağıyla yağlayabilir ya da sade olarak yiyebilirsiniz. Soğanlı kıymalı sos yapıp kat kat bu sosla yağlarsanız kayseri yağlaması yapmış olursunuz. Bolca yapıp dondurucuya atabilrsiniz. Sabah yiyeceğiniz adet çıkartıp tavada ısıtmanız yeterli. Sahanda yumurta ile de denemeniz tavsiye esilir ama pişirdikten sonra yumurtanın üzerine tekrar sızma zeytinyağı dökelim. (bunu yeni keşfettim:) )Afiyet olsun.
 

samil

Yeni Üye
Aynen fırından aldığımız somun ekmeği yapmak istiyorum diyen varsa tüm incelikleriyle anlatan şöyle bir video var. Deneyen bir arkadaş tavsiye etmişti ama fazla zahmetli geldi biz denemedik :)
 
Üst