• Forumumuz test yayınındadır. Yaşanan problem ve aksaklıkları yönetici arkadaşlara bildirebilirsiniz.

Sızma Zeytinyağı Hakkında

sansar64

Yeni Üye
Bir süredir yemek pişirmek için kullandığımız olgun hasat zeytinyağını bugün şişeye boşalttığımda fotodaki gibi küçük siyah partiküller olduğunu fark ettim. Daha önce şişeye boşalttığımda böyle bir durum dikkatimi çekmemişti. 7C3E7252-C6D2-46F1-B6CE-756EBF5EBA57.jpegÜretici yağın filtreli olduğunu söylemişti. Acaba iyi filtre edilmediği için kalan partiküller mi bunlar yoksa başka birşey mi?
 

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
Bir süredir yemek pişirmek için kullandığımız olgun hasat zeytinyağını bugün şişeye boşalttığımda fotodaki gibi küçük siyah partiküller olduğunu fark ettim. Daha önce şişeye boşalttığımda böyle bir durum dikkatimi çekmemişti. Ekli dosyayı görüntüle 2Üretici yağın filtreli olduğunu söylemişti. Acaba iyi filtre edilmediği için kalan partiküller mi bunlar yoksa başka birşey mi?
Uzaktan anlamak zor ama en iyi ihtimalle dipte yoğunlaşmış ve siyahlaşmış posayı hızlıca dökmüşsünüz ve o da parçalara ayrılmış. Tank dibinden yapılan bir doluma denk gelmişsinizdir veya filtresizdir.
 

sansar64

Yeni Üye
Uzaktan anlamak zor ama en iyi ihtimalle dipte yoğunlaşmış ve siyahlaşmış posayı hızlıca dökmüşsünüz ve o da parçalara ayrılmış. Tank dibinden yapılan bir doluma denk gelmişsinizdir veya filtresizdir.
Bilgilendirme için teşekkür ederim Feza Hanım. Daha önce bir yağda da benzer bir durum yaşamıştım. Üretici filtreli demişti ancak şişenin sonuna geldiğimde dibinde tortu kaldığını fark etmiştim. Ülkemizdeki üreticiler genellikle doğal çökeltme yöntemi uyguladığı ve bu yöntem de bildiğim kadarıyla meşakkatli bir yöntem olduğu için iyi filtre edilemiyor mu acaba bazen? Partikülleri filtreleme açısından kağıt filtre daha kesin bir yöntem mi?
 

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
Bilgilendirme için teşekkür ederim Feza Hanım. Daha önce bir yağda da benzer bir durum yaşamıştım. Üretici filtreli demişti ancak şişenin sonuna geldiğimde dibinde tortu kaldığını fark etmiştim. Ülkemizdeki üreticiler genellikle doğal çökeltme yöntemi uyguladığı ve bu yöntem de bildiğim kadarıyla meşakkatli bir yöntem olduğu için iyi filtre edilemiyor mu acaba bazen? Partikülleri filtreleme açısından kağıt filtre daha kesin bir yöntem mi?
Rica ederim. Öncelikle yola nasıl başladı? Separatörden geçmiş yağlarda posa az olur. Sonra çökeltmede iki değişik yöntem var. Sonra da değişik filtre yöntem/cihazları var. Nasıl bir yağla yola çıktığınıza, zaman çizgisinde hangi noktada olduğunuza ve nasıl bir bileşke uyguladığınıza göre sonuç değişir. Kağıt filtre kesin çözümlerden biri. Ama onda da kağıdın kaç mikron olduğu önemli. Kaba kağıt filtre var, ince kağıt filtre var, ortası var.
 

misterno

Yeni Üye
Herkese merhaba

Eger benim amacim polifenol degeri en yuksek zeytinyagina ulasmak ise nereden baslamaliyim? Kokusu rengi hangi bolgeden geldigi inanin benim icin hic onemli degil. Polifenol, Tokoferol ve Oleuropein degerleri en yuksek zeytinyaglarini tuketmek istiyorum

Benim yalnizca gida ormani sirketiyle yazismam oldu ve sahibi gercekten cok bilgili birisine benziyor. Adini unuttugum bir urunleri var sanirim dag zeytinlerinden elde ediliyor ve cok yuksek polifenol degeri icerdigini okudum. Bu sirketi listeme aldim. Bunun gibi urunlerindeki yuksek mineral degerlerini laboratuar analizi ile destekleyebilecek baska sirketler varmidir?
 

samil

Yeni Üye
Öncelikle foruma hoşgeldiniz. Tabi ki feza hanım üretici olarak daha değerli bilgiler paylaşacaktır. Sadece bu konuya kafayı taktığımda kendi araştırmalarımda bulduğum firmayı ve ürünü paylaşayım.
Analiz sonuçlarıyla da destekliyorlar, fiyat biraz tuzlu.
 
Son düzenleme:

Mavi

Yeni Üye
Bildiğim kadarıyla polifenol değerlerinde iki farklı laboratuvar ölçümlerinde bile bazan farklı değerler çıkabiliyormuş. Sonra hava alınca ışık alınca da değerlerde azalma olabiliyormuş. Yani üreticide nasıl korunduğu sonra siz aldıktan sonra her kullanımda kapağı açıldıkça yani oksijen aldıkça eksilecek.
Nova vera yı tavsiye edebilirim. Şişe ürünlerinden alabilirsiniz. Hava ile temasi bir nebze kesiyormuş bilyeli kapak.
 

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
Öncelikle foruma hoşgeldiniz. Tabi ki feza hanım üretici olarak daha değerli bilgiler paylaşacaktır. Sadece bu konuya kafayı taktığımda kendi araştırmalarımda bulduğum firmayı ve ürünü paylaşayım.
Analiz sonuçlarıyla da destekliyorlar, fiyat biraz tuzlu.
Bir de Sidyma firması var 1000 üzeri fenol ilan eden.
 

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
Herkese merhaba

Eger benim amacim polifenol degeri en yuksek zeytinyagina ulasmak ise nereden baslamaliyim? Kokusu rengi hangi bolgeden geldigi inanin benim icin hic onemli degil. Polifenol, Tokoferol ve Oleuropein degerleri en yuksek zeytinyaglarini tuketmek istiyorum

Benim yalnizca gida ormani sirketiyle yazismam oldu ve sahibi gercekten cok bilgili birisine benziyor. Adini unuttugum bir urunleri var sanirim dag zeytinlerinden elde ediliyor ve cok yuksek polifenol degeri icerdigini okudum. Bu sirketi listeme aldim. Bunun gibi urunlerindeki yuksek mineral degerlerini laboratuar analizi ile destekleyebilecek baska sirketler varmidir?
Bazı küçük üreticiler bu testleri yaptırıp paylaşıyor. Veya sorarsanız, varsa bilgi verirler. Yüksekten kastınız nedir? AB kriterlerine göre 250 üstü yüksek çünkü.
 

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
Bildiğim kadarıyla polifenol değerlerinde iki farklı laboratuvar ölçümlerinde bile bazan farklı değerler çıkabiliyormuş. Sonra hava alınca ışık alınca da değerlerde azalma olabiliyormuş. Yani üreticide nasıl korunduğu sonra siz aldıktan sonra her kullanımda kapağı açıldıkça yani oksijen aldıkça eksilecek.
Nova vera yı tavsiye edebilirim. Şişe ürünlerinden alabilirsiniz. Hava ile temasi bir nebze kesiyormuş bilyeli kapak.
Birçok üretici kullanıyor o kapaklardan artık. Mesela biz. Bu kapakların kolaylıkla çıkmamasından şikayet edenler olmuştu, ben de diğer foruma şu şu avantajları var diye yazmıştım, biri de dediğiniz. Ancak bu konu için kritik önemde değil. Polifenol açısından en zararlısının ışık olması lazım, bu durumda küçük tenekeler daha avantajlı olabilir.
 

Mavi

Yeni Üye
Ben koyu renk cam şişeler ışığı engelliyor diye tenekeleri hep cam şişelere aktarıyorum Feza Hanım. Iyi bir şey yaptığımı sanıyordum. Hatta sonra kullanacağım yağı bile tenekeden cam şişeye boşaltıyordum. Hani teneke metal, cam daha sağlıklı diye düşündüğüm için öyle yapıyordum. Koyu da olsa cam ışığı tenekeye göre daha fazla geçirir tabii haklısınız.
 

misterno

Yeni Üye
saglikli yasiyoruz grubunda bir alet gostermislerdi zeytinyagini kullandiktan sonra sisenin kapagini ozel bir aletle kapatiyorlar icindeki oksijeni cekiyordu. Bulursam burada paylasirim
 

misterno

Yeni Üye
Bildiğim kadarıyla polifenol değerlerinde iki farklı laboratuvar ölçümlerinde bile bazan farklı değerler çıkabiliyormuş. Sonra hava alınca ışık alınca da değerlerde azalma olabiliyormuş. Yani üreticide nasıl korunduğu sonra siz aldıktan sonra her kullanımda kapağı açıldıkça yani oksijen aldıkça eksilecek.
Nova vera yı tavsiye edebilirim. Şişe ürünlerinden alabilirsiniz. Hava ile temasi bir nebze kesiyormuş bilyeli kapak.
Gida Ormani ile yazisirken bana laboratuar analizi icin ornekleri Atina universitesine yolladigini soylemisti bende neden diye sordum. Oda Turkiye icindeki laboratuarlar aralarinda polifenol olcumunde standard konusunda hem fikir degiller ayni standardi ayni olcum teknigini kullanmiyorlar gibi bir sey demisti. Adam isini bu kadar ciddiye aliyor ki ornekleri Atina universitesine yollamis. Gercekten takdir ettim.
 

misterno

Yeni Üye
Bazı küçük üreticiler bu testleri yaptırıp paylaşıyor. Veya sorarsanız, varsa bilgi verirler. Yüksekten kastınız nedir? AB kriterlerine göre 250 üstü yüksek çünkü.
Yuksek derken mumkun olan en yuksek. Yani sonucta fiyat kalite skalasinda sonra tercih yapilabilir.

Gida Ormani nin yabani zeytinlerden urettigi yagin polifenolu 1184 cikmis. Ben boyle hatirliyorum hatam olabilir. Birde bu uretim anindaki deger sonradan yavas yavas zamanla bu deger dusuyor sanirim o yuzden ne kadar tazeyse molekul degerleri o kadar yuksek oluyor.
 

samil

Yeni Üye
Saklama koşullarını en iyi sağlayan yöntem bag in box olabilir. @abdullah sancak bey epey ilgileniyordu bu konuyla. @ozguruzden bey de maliyet ve uygulanabilirliği(daha çok neden uygulanamadığı:) konusunda bilgi vermişti. Bu yöntemin yaygınlaşmasını ümit ediyorum. Sanki sırf zeytinyağı için üretilmiş kadar saklanma koşullarını iyi karşılıyor.
 

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
Ben koyu renk cam şişeler ışığı engelliyor diye tenekeleri hep cam şişelere aktarıyorum Feza Hanım. Iyi bir şey yaptığımı sanıyordum. Hatta sonra kullanacağım yağı bile tenekeden cam şişeye boşaltıyordum. Hani teneke metal, cam daha sağlıklı diye düşündüğüm için öyle yapıyordum. Koyu da olsa cam ışığı tenekeye göre daha fazla geçirir tabii haklısınız.
Teneke ışık bakımından daha iyi. İçi de laklı (ve lakı kırılmamış) bir teneke gayet sağlıklı. (Her tenekenin içi laklı olmaz.) Ancak malzeme olarak, daha uzun vadeli etkileşim kaygıları bakımından cam daha sağlıklı tabii. Evdeki şişelerinizi ışık görmeyecek şekilde saklayabiliyorsanız camı tercih edebilirsiniz.
 

Mavi

Yeni Üye
Bag in box ham maddesi nedir acaba. Isminden dolayı nedense bana metal ya da cam harici bir madde gibi geldi. Tamam oksijen almasını engelliyordur da sağlıklı mıdır gerçekten. Feza hanım ne dersiniz bu konuda fikrinizi gerçekten merak ediyorum. Kimyacı olduğunuz için sizin düşünceniz çok değerli bu hususta.
 

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
saglikli yasiyoruz grubunda bir alet gostermislerdi zeytinyagini kullandiktan sonra sisenin kapagini ozel bir aletle kapatiyorlar icindeki oksijeni cekiyordu. Bulursam burada paylasirim
Wine stopper diye aratabilirsiniz. Şarap meraklıları kullanır. Açınca hemen bitirmek zorunda kalmamak için bulundururlar.
 

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
Gida Ormani ile yazisirken bana laboratuar analizi icin ornekleri Atina universitesine yolladigini soylemisti bende neden diye sordum. Oda Turkiye icindeki laboratuarlar aralarinda polifenol olcumunde standard konusunda hem fikir degiller ayni standardi ayni olcum teknigini kullanmiyorlar gibi bir sey demisti. Adam isini bu kadar ciddiye aliyor ki ornekleri Atina universitesine yollamis. Gercekten takdir ettim.
Kaan Bey sevdiğimiz, takdir ettiğimiz bir arkadaşımızdır. Atina'da farklı bir metodla ölçüyorlar. Burada başka iki metot var değişik laboratuvarlarda. Maalesef bu konu çok karışık ve masraflı bir konu haline geldi.
 
Üst