• Forumumuz test yayınındadır. Yaşanan problem ve aksaklıkları yönetici arkadaşlara bildirebilirsiniz.

Sızma Zeytinyağı Hakkında

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
@Feza hanım, alaca hasatınızın yeşil hasattan daha çok ödül almasına şaşırdım. Temelde tek farkları toplama vakti ise, bendeki ne kadar erken o kadar iyi tabusunu da yıkıyor.
Merhaba, Yarışma bütçemiz oldukça kısıtlı ve gönderebildiklerimize Alaca'yı gönderegeldik. Bu sene boynu bükük kalmasın diye sadece bir yarışmaya Yeşil'i de gönderdik. Ben aynı dereceyi almalarını beklerdim ama biri altın biri gümüş oldu. Olabiliyor böyle şeyler.
Farkları toplama zamanı, bir de Alaca'da Delice de olması. Ayrıca ne kadar erken o kadar iyi diye bir şey yok, konudan bağımsız olarak not edelim. Her çeşidin (duyusal vs. ticari hedefinize göre) ideal bir zaman aralığı ve işleme şekli ve sıcaklığı var. Yörenizi, zeytininizi tanımanız, hasat ve proses stratejinizi oluşturmanız lazım.
Siz tatmış mıydınız bizimkileri?
 

samil

Yeni Üye
Merhaba, Yarışma bütçemiz oldukça kısıtlı ve gönderebildiklerimize Alaca'yı gönderegeldik. Bu sene boynu bükük kalmasın diye sadece bir yarışmaya Yeşil'i de gönderdik. Ben aynı dereceyi almalarını beklerdim ama biri altın biri gümüş oldu. Olabiliyor böyle şeyler.
Farkları toplama zamanı, bir de Alaca'da Delice de olması. Ayrıca ne kadar erken o kadar iyi diye bir şey yok, konudan bağımsız olarak not edelim. Her çeşidin (duyusal vs. ticari hedefinize göre) ideal bir zaman aralığı ve işleme şekli ve sıcaklığı var. Yörenizi, zeytininizi tanımanız, hasat ve proses stratejinizi oluşturmanız lazım.
Siz tatmış mıydınız bizimkileri?
Henüz kısmet olmadı diyelim. Elimdeki 2 lt stoğum tükenmeye yakındır. Ağustos ayı içerisinde de sizinkilerden de 2 lt planım var. Onu da yeşil alaca karışık alabilirim, sadece alaca da olabilir.
 

Mavi

Yeni Üye
Oleamea classic everyday i bugün açtım. Mükemmel. Kargo dahil 120 tl olunca ve okuduğum yorumlarda sarı renk diye yazmışlar( oysa ki yeşil hatta acı yeşil den çok daha yeşil) ben de açıkçası bu kadar iyi çıkacağını beklemiyordum. Bu arada alhataoğlu acı yeşil diye satılan yağ ne acı ne de yeşil. Oleamea ya gelecek olursak acılık menteşesom domata yakın bir acılık. Yakıcılık ve koku çok iyi. Menteşesom memecikten acılık, yakıcılık ve meyvemsilik daha iyi ve mentesesom u 150 tl.ye almıştım. Bu arada oleamea premium everyday i henüz açmadım beklentim oldukça yüksek çok iyidir diye düşünüyorum... Renk yağda kalite kriteri değil diye biliyorum fakat yeşil ise erken hasattır sarıya yakınsa olgun hasattır diye düşünüyorum. Kendileri de olgun hasat diye yazmışlar ama mentese som ne kadar erkense en az bu da o kadar erken. Bu arada öksürten tadımı hala yapamıyorum vazgeçtim öğrenmekten zaten:). Buna rağmen yakıcılığı net hissesiliyor.
 

sansar64

Yeni Üye
Ben de oleamea premium everyday'i denedim bugün. Mevcut yağlardan ancak sıra geldi, her ne kadar karanlık bir yerde ve şişeyi hiç açmadan bekletsem de son zamanlardaki sıcak havalar sebebiyle belli oranda tat kaybı yaşamış olabilir bilemiyorum ama buna rağmen şişeyi açınca çok güzel bir koku direk kendini belli etti. Sanırım yeşil çimen kokusu ve daha alttan da yeşil domates gibi kokular aldım, acılık ve yakıcılığı da çok iyiydi. Genel olarak çok memnun kaldım bu yağdan, hatta ara ara gidip şişeden koklama isteği uyandırıyor bende. Bir de her ne kadar iyi yağ ile kötü yağı artık kokusuna acılığına ve yakıcılığına göre net olarak ayırt edebilsem de iyi yağlar arasındaki meyvemsilik ve aroma farklarını tam olarak ayırt edemiyorum. Örneğin oleameadan bir önce elta adanın ladolia üzümünden üretilen erken hasat yağını kullanmıştım ve oleameanın koku, acılık ve yakıcılık açısından çok daha üstün olduğunu hemen fark edebildim. Bunun yanında bu sene denediğim yağlar içinde 3-4 tanesi öne çıktı benim için ama bunların hangisinde hangi tat baskındı bunları ayırt edemedim. Belki bunun için çok daha fazla yağ denemem ve damağımın çok daha tecrübeli hale gelmesi gerekiyor. Sırada gıda ormanı %100 dağ yağı var.
 

Mavi

Yeni Üye
Premium everyday ve classic arasında değil de private selection arasında çok fark olduğunu söyledi oleamea Merve hanım. Ben henüz denemedim ama. Private selection yeni sezonda denenecekler arasında inşallah. Bu arada hakkındaki olumlu yorumlardan dolayı coşar zeytincilikten zeytin aldım. Süper boy olanını almamı tavsiye ettiler. Iri olanların sıcakta yumuşayabiliceğinden dolayı. Güzel fena değil. Yine de az da olsa içinden yumuşamış olanları çıkıyor. Zaten siyah zeytinde favorim bimin inci marka olanının en iri olanı. Fakat arada xl gelio stokluyorumvo zaman. Belki daha iyisi vardır diye denemek istedim coşarı fakat favorim bimin incisi. Yeşil zeytinde yeni sezonda nermin hanım denemek istiyorum (ızgara olan da güzel gözüküyor) ama ücretsiz kargo limitleri çok yüksek. Yağ da almak istemiyorum fazla fiyatlı. Belki fiyatını hak ediyordur onu da bilemiycem.
 

samil

Yeni Üye
Henüz kısmet olmadı diyelim. Elimdeki 2 lt stoğum tükenmeye yakındır. Ağustos ayı içerisinde de sizinkilerden de 2 lt planım var. Onu da yeşil alaca karışık alabilirim, sadece alaca da olabilir.
Dün akşam alaca ve olgun hasat sipariş ettim. Alaca hasatı dh forum'da bir arkadaş da övmüş, beklentiler yükseldi :)
 

samil

Yeni Üye
Ürünler elime ulaştı, bugün denedim. Çağla ve domates kokuları yanında beni şaşırtan yoğun yakıcılığı oldu. Aralık hasat edilen bir ürün Eylül’de bu kadar yakıcı olması saklama koşullarının bu süreçte ne kadar önemli ve başarılı olduğunu gösteriyor. Acımsılık da deliceden geldiğini düşünüyorum. Menteşe som da alaca hasat ediyordu, memecik’in yakıcılığı bu şekilde hasat edilirse belirginleşiyor demek ki. Çünkü hilmi yıldırım erken hasatı bu kadar yakıcı değildi.
Yeni hasatların covidden kalite ve fiyatı etkilenme endişesi var iken böyle bir yağı kaçırmamak lazımmış.
 

Feza

Lorem ipsum
Yönetici
Üretici
Uzman
Polifenoller nedir, nerelerde bulunur, bitkilerdeki varlık sebebi ve insana faydaları nelerdir? Zeytinyağı konusunda ülkemizde önde gelen akademisyenlerden sevgili @zeynepdelennircan polifenoller hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruları hem bilimsel hem anlaşılır hem de çok kapsamlı bir yazıda değerlendirip Bilim Akademisi'nin popüler bilim yayını Sarkaç'ta yayınladı. Gittikçe popülerleşen ve aynı ölçüde bilgi kirliliği yaşanan polifenol ve zeytinyağı konusunda bu boşluğu dolduran yazısı için kendisine teşekkürlerimizle. Yazıya şuradan ulaşabilirsiniz. https://taygaiyigida.com/blogs/zeytinyagi-101/bitkilerde-bulunan-saglikli-maddeler-polifenol-nedir
 

misterno

Yeni Üye
Polifenoller nedir, nerelerde bulunur, bitkilerdeki varlık sebebi ve insana faydaları nelerdir? Zeytinyağı konusunda ülkemizde önde gelen akademisyenlerden sevgili @zeynepdelennircan polifenoller hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruları hem bilimsel hem anlaşılır hem de çok kapsamlı bir yazıda değerlendirip Bilim Akademisi'nin popüler bilim yayını Sarkaç'ta yayınladı. Gittikçe popülerleşen ve aynı ölçüde bilgi kirliliği yaşanan polifenol ve zeytinyağı konusunda bu boşluğu dolduran yazısı için kendisine teşekkürlerimizle. Yazıya şuradan ulaşabilirsiniz. https://taygaiyigida.com/blogs/zeytinyagi-101/bitkilerde-bulunan-saglikli-maddeler-polifenol-nedir
Aman Allahim muhtesem bir yaziydi bir cirpida okudum

Zeytinyagi hakkinda bu kadar arastirma yaptim ama bu kadar derinlemesine ve akici yazi daha once okumamistim. Kafamdaki bir cok soruya cevap buldum ama ayni zamanda baska sorularinda kafamda olusmasina sebep oldu. Kendisine ozelden yaziyorum.

Sunuda eklemeden gecemeyecegim. Biz yillarca zeytinyagi kullandigimizi zannetmisiz megerse hemen hepsi copmus. Ben bunu anladim.
 

Mavi

Yeni Üye
Merhabalar yeni sezonda eylül sonu gibi hermus arbequina ve özem ilk gün hasadı almıştım. Biraz rahatsızdım yeni fırsat bulabildim yazmaya. Hermus arbequina çok erken hasat olduğu için gerçekten oldukça acı ve yakıcı bir yağ.Meyvemsiliği de güzel. Diğer yağlardan daha değişik bir aroma (çok hafif) hissettim ama tarif edemiyorum. Filtre edilmiş bu arada. 72 tl idi galiba kargo dahilmiş bütün fiyatları. Bir kaşık içtim ve öksürttü. Dümdüz içtim öyle profesyonel tadım yapmadım yani. Özem ilk gün hasadı da acı ve yakıcılığı yoğun hermusa göre yemesi daha hafif. Hermusu salatada kullnamadım acı olduğu için oldukça sert heldi. Şifa niyetine ekmek banıyorum artık. Bunlardan sonra nova vera trilye ve ayvalık almak istiyorum. Memeciği geçen sezon aşdım harikaydı. Şu ankiler filtresiz olduğu için bekliyorum. Oleamea private select de denemem gerekenlerden. Çünkü classic ve premium everyday harikaydı geçen sezon. Hatta bir classic daha aldım ihtiyacım yokken bu sene yok yılı olacak falan dendi diye fakat öyle olmadı çok şükür. Geçen seneye göre çok fazla zam yok bence coronaya rağmen. Bir de hilmi yıldırımdan biber salçası aldım çok beğendim. Tekrar almayı düşünüyorum. İnciri de fena değil güzel. Kargo parası vermemek için zeytinyağı ekledim 2 litre erken hasat. Hilmi yıldırım yağlarında memnuniyetsizlik yorumları okudum öteki forumda. İnşallah kötü çıkmaz.
 

Mavi

Yeni Üye
Hilmi yıldırım yeni sezon yağları kasım ayının ilk haftası satışa sunacakmış.
Has ada ile de görüştüm yeni sezon yağ pazartesi olabilir dediler. Has adayı tavsiye ederim f/p ürünü. Geçen yıl üç adet 2 litrelik yağ siparişi vermiştim telefonda. Meğer bunların pet şişeleri de varmış. Tabii ben pet şişeleri görünce çok üzüldüm. Özellikle 2 şer lt aldım ki hava almasın diye. Neyse aradım neden böyle yaptınız diye. Adamlar hemen tekrar teneke ile gönderelim pet şişeleri gelen kargoya iade edin dediler. Sağolsunlar. Her firmanın yapacağı birşey değil bu.
 

Mavi

Yeni Üye
Arkadaşlar hazır sezonu gelmişken hatırlatayım dedim. Nar ekşisi tarifimi denemenizi öneririm. Ben geçen yıl yaptıklarımı tükettim bitti bile yaklaşık 1, 5 litreden fazlaydı toplamda. Çevremde deneyen herkes tekrar nar ekşisi yaptılar ve gerçekten çok kolay.
Bu arada netten tariflere bakarak bu sene ilk kez çizik yeşil zeytin kurdum. Migrostan iki kilogram kadar alıp denedim bakalım. İlk15 gün her gün suyunu değiştirdim. Sonra bir litre suya dört yemek kaşığı kaya tuzu koyarak salamura yaptım. Yaklaşık 20gün sonra bakacağım. Bakalım olacak mı. Yalnız günlük suyunu değiştirdiğim sırada bazıları karardı. İlk kez denediğim için sebebini bilmiyorum. Zeytinin cinsi nedir onu da bilmiyorum.
 
Arkadaşlar hazır sezonu gelmişken hatırlatayım dedim. Nar ekşisi tarifimi denemenizi öneririm. Ben geçen yıl yaptıklarımı tükettim bitti bile yaklaşık 1, 5 litreden fazlaydı toplamda. Çevremde deneyen herkes tekrar nar ekşisi yaptılar ve gerçekten çok kolay.
Bu arada netten tariflere bakarak bu sene ilk kez çizik yeşil zeytin kurdum. Migrostan iki kilogram kadar alıp denedim bakalım. İlk15 gün her gün suyunu değiştirdim. Sonra bir litre suya dört yemek kaşığı kaya tuzu koyarak salamura yaptım. Yaklaşık 20gün sonra bakacağım. Bakalım olacak mı. Yalnız günlük suyunu değiştirdiğim sırada bazıları karardı. İlk kez denediğim için sebebini bilmiyorum. Zeytinin cinsi nedir onu da bilmiyorum.
Migrosta benim gördüğüm 2 farklı zeytin vardı. Büyük olan kalamata küçük olansa sanırım domattı. Ikisindende çizerek kurdum. Yalnız sizden farklı olarak ben ilk suyu ekledigimde tuz atarım ve tatlanincaya kadar suyunu değiştirmem. Tuz dışında başka bir şeyde kullanmam. Üst kisimlardaki zeytinler yüzeyde kaldığı için maalesef kararıyor.
 

Mavi

Yeni Üye
Sonradan bir tarifte gördüm değiştirilen suya da bir miktar tuz atınca kararmadığı söyleniyordu. Artık seneye Allah izin verirse birkaç yere sorayım diyorum kurmak için yeşil zeytin yolarlar mı. Tavşan yüreği denemek istiyorum mutlaka. Antalyada karabelen zeytinyağı var mesela istesek belki gönderirler seneye. Bu sene tavşan yüreği kurarlar mı diye sordum ama bir miktar beylik yapacaklarını söylediler. Zeytinparktan alabileceğimi de söylediler. Kostik kullanmıyormuş zeytinpark.
 
Üst