• Forumumuz test yayınındadır. Yaşanan problem ve aksaklıkları yönetici arkadaşlara bildirebilirsiniz.

Sirke Hakkında

ozguruzden

Yönetim
Yönetici
Üretici
Uzman
Sirke konusu bence çok keyifli ve ilginç bir konu. Doğanın bize sunduğu çok faydalı ve lezzetli gıdalardan biri.

Sirke yapımı temelde iki aşamadan oluşuyor;
  1. Alkol Fermentasyonu
  2. Asetik Asit Fermentasyonu
Kabaca, neyin sirkesini yapacaksak, önce oksijensiz solunum yapan mayalarımız meyvelerimizin içeriğindeki şekeri tüketerek önce alkole çeviriyorlar bu şekeri. Alkol fermentasyonu tamamlandıktan sonra ise, oksijenli solunum başlıyor ve bu sefer bir önceki aşamada ürettiğimiz alkol, tüketilmeye başlanıyor. Alkol tüketildikçe, ortaya asetik asit ve su çıkıyor, yani sirkemiz oluşuyor. 🤗

Doğal sirke yapmak uzun, zor ve meşakatli bir süreç fakat sonuçları çok keyifli. Günümüzde piyasada farklı yöntemler ile sirkeler üretiliyor. Ben endütriyel üretimler konusunda çok bilgiye sahip değilim, bilenler anlatırsa öğrenmiş oluruz.

Ben elma sezonunun başlamasını bekliyorum. Geçtiğimiz yaz deneme amaçlı bir miktar elma sirkesi yapmıştım ve çok keyifli olmuştu. Şimdi formülize ettiğim bu yöntem ile birkaç yüz kilo sirke üretmeyi hedefliyorum, elmalarımı bekliyorum :)
 

Askaparta

Acemi Üye
Ben de elma sezonunu bekliyorum. En az 1 yıllık sirkeler hedefliyorum. Sirke muhteşem bir gıda. 2 yıl önce döngel, ayva, elma ve ahlat suyu yapacaktım. Şişenin kapağı fabrika hatası sonucu tam kapanmamış, az da olsa hava almış. Normalde 1 ay sonra açıp içerdik. Hadi biraz daha dursun dedik, hafif bir sirkemsi oldu, tam içmelik.
 

Panza

Acemi Üye
Ahlat soguklugu muhtesem birsey.. Eskiden koyde yaparlardi, hayatimda en sevdigim icecek diyebilirim.. Yalniz ahlat hicbiryerde bulunmuyor satilik, ben koylulere toplatmistim.. Sonra tamamen karambole 5’lik sisere kurdum bir kere yikayip icme suyu ekleyerek.. Tabi hic arastirmadim yapimini, bir de kullandigim 5’lik su sisesi cok yanlis tercihmis.. 2 hafta sonra sisti, patlatacak gibi oldu, acmaya calisirken yarisi akti gitti ☺
Sonra zamanla bu siskinlik gecti ama en lezzetli, eksi ve keskin ozelligi de azalmis oldu.. Icine sadece akiskan bal ekleyerek dolapta bekletip tukettim.. Koydeki gibi olmadi tabi de yine de ilk denemeye gore fena olmadi.. Bu sene bulabilirsem daha dikkatli kurmaya calisacagim ☺
 

Askaparta

Acemi Üye
Ahlat soguklugu muhtesem birsey.. Eskiden koyde yaparlardi, hayatimda en sevdigim icecek diyebilirim.. Yalniz ahlat hicbiryerde bulunmuyor satilik, ben koylulere toplatmistim.. Sonra tamamen karambole 5’lik sisere kurdum bir kere yikayip icme suyu ekleyerek.. Tabi hic arastirmadim yapimini, bir de kullandigim 5’lik su sisesi cok yanlis tercihmis.. 2 hafta sonra sisti, patlatacak gibi oldu, acmaya calisirken yarisi akti gitti ☺
Sonra zamanla bu siskinlik gecti ama en lezzetli, eksi ve keskin ozelligi de azalmis oldu.. Icine sadece akiskan bal ekleyerek dolapta bekletip tukettim.. Koydeki gibi olmadi tabi de yine de ilk denemeye gore fena olmadi.. Bu sene bulabilirsem daha dikkatli kurmaya calisacagim ☺
Anam hep yapar. Ondan öğrendim. O da anasından öğrenmiş. Kocaman ahşap fıçılarda yaparlarmış. Burada pazarlarda, köylülerden ham iken alıyorum. Ama dediğim gibi diğer meyvelerle karıştırıyorum.
 
Üst