• Forumumuz test yayınındadır. Yaşanan problem ve aksaklıkları yönetici arkadaşlara bildirebilirsiniz.

Sirke Hakkında

ozguruzden

Yönetim
Yönetici
Üretici
Uzman
Sirke konusu bence çok keyifli ve ilginç bir konu. Doğanın bize sunduğu çok faydalı ve lezzetli gıdalardan biri.

Sirke yapımı temelde iki aşamadan oluşuyor;
  1. Alkol Fermentasyonu
  2. Asetik Asit Fermentasyonu
Kabaca, neyin sirkesini yapacaksak, önce oksijensiz solunum yapan mayalarımız meyvelerimizin içeriğindeki şekeri tüketerek önce alkole çeviriyorlar bu şekeri. Alkol fermentasyonu tamamlandıktan sonra ise, oksijenli solunum başlıyor ve bu sefer bir önceki aşamada ürettiğimiz alkol, tüketilmeye başlanıyor. Alkol tüketildikçe, ortaya asetik asit ve su çıkıyor, yani sirkemiz oluşuyor. 🤗

Doğal sirke yapmak uzun, zor ve meşakatli bir süreç fakat sonuçları çok keyifli. Günümüzde piyasada farklı yöntemler ile sirkeler üretiliyor. Ben endütriyel üretimler konusunda çok bilgiye sahip değilim, bilenler anlatırsa öğrenmiş oluruz.

Ben elma sezonunun başlamasını bekliyorum. Geçtiğimiz yaz deneme amaçlı bir miktar elma sirkesi yapmıştım ve çok keyifli olmuştu. Şimdi formülize ettiğim bu yöntem ile birkaç yüz kilo sirke üretmeyi hedefliyorum, elmalarımı bekliyorum :)
 
Üst